Hae tästä blogista

keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Kaunistautumista lavatansseihin

 1950-luvun puolivälissä jossain maaseudulla





Nuori maalaistyttö Marja kaunistautuu lavatansseja varten pienessä kammarissa, jonka hän jakaa leskiäitinsä kanssa. Huone on niin pieni, ettei sinne mahdu kuin kaksi kapeaa sänkyä joiden välissä on yöpöytä, korkea peililipasto ja tuoli. Tässä yksikerroksisessa maatalossa asuu heidän lisäkseen kymmenen muuta ihmistä: vanha isäntä ja emäntä eli mummo ja pappa, Juhani-eno Alma-vaimoineen ja kuusine lapsineen. Osa Marjan serkuista nukkuu tuvassa sivustavedettävissä sängyissä, sillä talossa on vain kolme kammaria.

Tummaverinen tyttö on jo pukeutunut kukikkaaseen tanssimekkoon, jonka helma on yhtä leveä kuin reikäleipä – vaikka hänellä on vielä kuminauhakiinnitteiset papiljotit päässään. Hän on ottanut kolmisen kertaa vuodessa permanentin lähes piikkisuoraan tukkaansa siitä lähtien kun pääsi ripiltä. Olisipa hänellä luonnonkiharat kutrit niin kuin äidillä ja kaikilla serkuilla, mutta tietenkin hänen on pitänyt periä Jatkosodassa kaatuneen isänsä suortuvat. Hiusten muotoiluun hän käyttää papiljottien ohella hiusvettä tai taiteilee välillä illalla sormikiharat, jotka hän kiinnittää hiusneuloilla. Kotona kuleksii myös ikivanha uunissa kuumennettava piippausrauta. Sillä polttaa hyvin helposti tukkansa, ellei muista kokeilla ensin kiharrusta paperisuikaleisiin.

Arkisin Marjan tapainen maalaistyttö ei käytä mitään ehostusta, mutta markkinoille ja lavatansseille hänellä on tapana vähän meikata. Pohjustuksena hän käyttää Tokalon-merkkistä vähän ihonsävyä tasoittavaa päivävoidetta ja lääkepuuteria. Luonnostaan tummiin ripsiinsä ja kulmakarvoihinsa hän harjaa kakkumascaraa, ripsiin mascaraa säästelemättä. Huuliinsa hän levittää Suudelman kestävänä mainostettua Sansekal-huulipunaa. (Marja ei ole kylläkään testannut vielä kestääkö Sansekal oikeasti suutelun.) Hän irrottaa vielä papiljotit hiuksistaan ja harjaa kiharoita vähän auki varovasti. Suihkaus ”Kielon tuoksua” ja hän onkin valmis lähtemään polkemaan tansseihin naapurin tyttöjen kanssa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti